Diskuse

Dnes jsem pochopil Schrödingerovu kočku

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Základ těchhle jevů je v tom, že se vyskytují pouze v mikrosvětě a v našem světě se pro ně nenajde žádná patřičná analogie. Tedy ani trezor s pokladem. Nedají se vysvětlit nebo pochopit (kdo si myslí, že je vysvětlit umí, ten je nepochopil, jak říká známý bonmot) - dají se jen akceptovat.

Schrödinger zkusil tuhle neadekvátnost k jevům makrosvěta vysvětlit právě tou kočkou, která je zřetelně odlišná od běžných a normálních stavů, jak se vyskytují v makrosvětě. "Schrödingerova kočka" ve skutečnosti nevysvětluje jev, ale jeho odlišnost.

1 0
možnosti
WW

:-) Obávám se, že ani to není "kočka", ale něco jako hra v skořápky, tj že buď někdo v minulosti do trezoru poklad dal, nebo nedal a samotné otevření trezoru na této skutečnosti nic nemění, kromě toho, že "je" a "není" není kvantovým stavem a proto v myšlenkovém experimentu figuruje kočka se stavy mrtvá nebo živá (kočka tam pořád je, narozdíl od Vašeho pokladu) a v závislosti rozpadu nuklidu buď žije, nebo nežije.

1 1
možnosti
Foto

Podívejte Schrodingerova kočka, tedy pokus, vychází také z předpokladu. Nikoli z faktu. Pokud by vycházela z faktu (tedy známého) nemohla by se soustava nacházet v superpozici, nýbrž ve známém stavu, vy skořápko. :)

0 0
možnosti